90-luvun lopulla musiikinlatausohjelmisto Napster ravisteli musiikkialaa tarjoamalla ilmaisia kappaleita ihmisille ympäri maailmaa. Valitettavasti suuryhtye Metallican kiukuttelu tappoi Napsterin, mutta toisaalta palvelu näytti, kuinka teknologian kehittyessä ilmainen musiikkilataus olisi vain ajan kysymys. Nyt se on jo osa arkeamme.

Laillista tai ei, musiikin levittämistä ei voi pysäyttää

Hyväksi onneksi musiikkialan johtajat ymmärsivät, että hammastahnaa ei pysty työntämään takaisin tuubiin. Tällä tarkoitetaan sitä, että musiikin ilmainen ”imuttaminen” tuskin laantuisi, vaikka musiikkialan mogulit lobbaisivat lainsäädäntöjä. Näin ollen esimerkiksi Applen iTunes ja Spotify tarttuivat tähän ongelmaan ja ratkaisivat sen kaikkien puolesta. Nimittäin harva musiikin ystävä haluaa ostaa tai ladata koko levyä omaan musiikkilistaansa. Päinvastoin, koska musiikin maailmasta on tullut todella kirjavaa, kuluttajat haluavat ostaa yksittäisiä kappaleita eri artisteilta.

Albumikaupasta sinkkumyyntiin

Näin ollen musiikkiala ymmärsi, kuinka musiikin myynti niin sanotusti kappalehintaan on järkevämpi ratkaisu. Siten kuluttajat eivät välttämättä lataa yhtä kappaletta netistä ilmaiseksi vain sen takia, etteivät halunneet ostaa koko levyä. Levy-yhtiöt eivät siis jää 100 % tappiolle, vaan keräävät 1-N määrän voittoa. Juuri tähän malliin perustuu esimerkiksi iTunesin toiminta. Spotify vie mallin vieläkin pidemmälle veloittamalla kiinteän hinnan rajattomasta pilvipalvelun käytöstä. Näin ollen käyttäjien mobiililaite toimii kuin radio, jonka musiikkilistan rakentaa itse käyttäjä.

YouTube on taas täysin ilmainen (toistaiseksi). Mutta toisaalta, mikäli palvelu on ilmainen, käyttäjiä ärsytetään ainaisilla mainoksilla joko ennen tai katsomisen aikana. Toisaalta netistä löytää kymmeniä YouTube Converter -sivuja, joiden avulla videoita voidaan kääntää mp3-muotoon.

Napster aloitti siis musiikkimaailmassa digitaalisen vallankumouksen, joka pakottaa artisteja panostamaan keikkailuun ja live-esiintymisiin. Keikkailun pitäisikin olla musiikkibisneksen A ja O, vai mitä mieltä itse olet?