Vuonna 1946 syntynyt Dolly Parton on yhdysvaltalainen laulaja ja lauluntekijä, joka tunnetaan myös näyttelijänä, kirjailijana, businessnaisena ja hyväntekijänä. Erityisesti Parton tunnetaan kuitenkin kantrimusiikistaan. Hän aloitti uransa jo lapsena ja julkaisi ensimmäisen albuminsa ’Hello, I’m Dolly’ vuonna 1967. Parton tunnetaan yhä edelleen yhtenä vaikuttavimmista muusikoista ympäri maailman.Dolly Parton

Uran vaiheet

Dolly kasvoi vaatimattomissa ja köyhissä oloissa 12-lapsisessa perheessä, jossa musiikilla oli tärkeä rooli. Tyttö sai ensimmäisen oman kitaransa ollessaan 7-vuotias, ja jo 10-vuotiaana hän esiintyi televisiossa. Ensimmäinen single ’Puppy Love’ levytettiin Dollyn ollessa 14-vuotias, ja vain kuusi vuotta myöhemmin hänen yhdessä Billy Owensin kanssa kirjoittamansa kappaleet ’Put It Off Until Tomorrow’ ja ’The Company You Keep’ nousivat Top 10-listalle. Dolly teki jonkin aikaa yhteistyötä myös Porter Wagonerin kanssa, mutta siirtyi 70-luvun puolivälissä taysin soolouralle. Ennen tuota Dolly oli ehtinyt luoda jo useamman hittikappaleen, kuten ’Coat of Many Colorsin’ ja ’Jolenen’. Pian Dolly alkoi rikkoa kantrimusiikin rajoja ja sekoitti musiikkiinsa piirteitä muun muassa pop-musiikista ja balladeista. Syntyi lisää pitkäikäisiä hittejä, kuten kappale ’I Will Always Love You’ vuonna 1974.Dolly Partonin nimi kukoisti sekä popin että kantrin huipulla samoin kuin listojen kärjessä. Hänet tunnettiin (ja tunnetaan yhä edelleen) paitsi musiikistaan myös erikoisesta persoonallisuudestaan sekä ulkonäöstään, joka sisältää näyttäviä vaaleita peruukkeja ja runsaasti meikkiä. Myöskään Dollyn asuvalinnat ja rintavarustus eivät ole jääneet monelta huomaamatta.1980-luvulla Dolly kokeili siipiään laulajan ja lauluntekijän uran ohella myös näyttelijänä. Hänen debyyttinsä nähtiin vuonna 1980 ilmestyneessä elokuvassa ’Yhdeksästä viiteen’, jonka jälkeen hän näytteli muun muassa elokuvissa ’Rhinestone’ (1984) ja ’Teräskukat’ (1989). Näyttelemisen ohella Dolly teki 80-luvulla useita hittikappaleita ja -levyjä, joista osa kuten ’Nine to Five’ (1980) liittyivät hänen elokuvauraansa. 1990-luvulla Partonin ’I Will Always Love You’ nousi uudelleen jättihitiksi Whitney Houstonin levyttäessä siitä cover-version. Itse Dolly oli tuolloin jo siirtynyt laulajan saappaista kirjoittamaan itselleen tärkeää bluegrass-musiikkia.

Dolly Parton nykypäivänä

Vaikka Dolly Partonin laulajanura alkoi hiipua jo 80-luvun lopulla, on hän tehnyt musiikkia aina 2000-luvulle saakka. Partonin parhaista löytyy useita hittikokoelmia esimerkiksi YouTubesta; suurimmat hitit ovat epäilemättä peräisin 70- ja 80-luvuilta, mutta Dolly Partonin nimi ja kasvot tunnetaan edelleen ympäri maailman. Nykyään Dollylla on muun muassa synnyinseuduillaan Tennesseessä oma huvipuisto nimeltään Dollywood.Nykypäivänä suosittujen artistien, yhtyeiden ja muiden julkisuuden henkilöiden inspiroimana tehdään usein muiden oheistuotteiden lisäksi myös pelejä, joten Partonillekin tehty omansa. Bally Technologies -yhtiö on kehittänyt Dolly-faneille The Dolly Parton Slot Machine -pelin, joka sisältää symboleina kuvia sekä itse tähdestä että hänen uraansa liittyvistä asioista. Pelaamisen alkuun pääsee Full Tilt Casino sivulta, joten sitä usein kokeilevat muutkin kuin innokkaimmat fanit.

Yksityiselämä

Dolly Parton on naimisissa Carl Deanin kanssa, joskaan he eivät asu yhdessä. Pari meni naimisiin jo 60-luvun puolivälin tienoilla, muttei koskaan saanut omia lapsia. Kummilapsenaan Dollylla on sen sijaan viime vuosia melkoista kohua tyylillään ja teoillaan aiheuttanut nuori laulaja ja näyttelijä Miley Cyrus. Pari on auttanut myös Dollyn nuorempien sisaruksien kasvattamisessa. Dollyn aviomiestä ei ole useinkaan nähty julkisuudessa vaimonsa kanssa, ja Dolly väittääkin aviomiehensä nähneen hänen esiintymisensä ainoastaan yhden kerran. Vuonna 2011 pari juhli 45-vuotishääpäiväänsä, ja Parton kertoi heidän olevan hyvin ylpeitä avioliitostaan. Vaikkei Dolly käytäkään Dean-nimeä, on hän ilmoittanut virallisen nimensä olevan Dolly Parton Dean.Elävästä legendasta ja hänen kuulumisistaan voi lukea lisää hänen kotisivuiltaan. Monen kantritähden nimi jää tunnetuksi ainoastaan kantrimusiikin piireihin, mutta Dollyn nimi ja kasvot tunnetaan lähes kaikkialla. Hän laajensi kantrimusiikkia, teki siitä tunnetumpaa ja rikkoi ja venytti rajoja eri musiikkityylien välillä. Lisäksi Dolly Partonin on usein kehuttu olevan myös yksi USA:n parhaista lauluntekijöistä kautta aikain.