Jimi Hendrix elää edelleen monien muistoissa ja musiikkimaussa, vaikka miehen kuolemasta on jo yli 30 vuotta. Hendrix oli amerikkalainen rokkikitaristi, laulaja ja laulunkirjoittaja, jonka vain nelivuotinen ura oli niin merkittävä, että hän edelleen vaikuttaa voimakkaasti rokkiskenessä ja muistetaan ympäri maailman.Vain 27-vuotiaana kuollut Hendrix on yksi maailmanlaajuisesti arvostetuimmista rokkikitaristeista, jota pidetään koko genren yhtenä vaikutusvaltaisimpana nimenä. Rock and Roll Hall of Fame kuvailee miestä kaikkien aikojen suurimpana instrumentaalisena artistina koko rokin historiassa. Kuinka Hendrix saavutti tämän suosion?

Seattlessa syntynyt, Lontoossa kuollut

Hendrix oli syntyjään seattlelainen mies. Vuonna 1942, onnekkaana toisen maailmansodan päättymisvuotena syntynyt poika aloitti kitaransoiton ollessaan 15-vuotias. Vuonna 1961 hän lähti armeijaan ja sai koulutuksen laskuvarjojääkärinä. Vain vuoden palveltuaan hän sai kunniallisen vapautuksen armeijasta, minkä jälkeen mies pian muutti Tennesseen Clarksvilleen ja alkoi soittaa keikoilla Chitlin’ Circuitin kanssa.Pian Hendrix sai paikan suositun Isley Brothers -yhtyeen taustabändissä, minkä jälkeen hän suuntasi yhteistyöhön Little Richardin kanssa. Vuoden 1966 loppupuolella hän muutti Englantiin, jossa hän tapasi Linda Keithin ja hänen kauttaan ensimmäisen managerinsa, Chas Chandlerin, joka soitti The Animals -yhtyeen basistina. Tästä alkoi Hendrixin todellinen voittoputki, sillä vain muutaman kuukauden päästä yhteistyön alkamisesta Hendrix oli jo päässyt Iso-Britannian top 10 -hittilistalle kappaleillaan Hey Joe, Purple Haze ja The Wind Cries Mary. Kolmannen ja viimeisen studioalbuminsa, Electric Ladylandin, Hendrix äänitti vuonna 1968 ja siitä tuli Yhdysvalloissa listojen ykkönen.Tässä vaiheessa maailman suurimpia rahoja noina aikoina ansainnut artisti listattiin The Woodstock -festivaalin pääesiintyjäksi vuodelle 1970, mutta ennen festivaalia tapahtui jotakin kamalaa. Hendrix kuoli syyskuun 18. päivänä epätarkoituksenmukaisesti asfyksiaan, joka johtui barbituraattien yliannostuksesta. Kuollessaan mies oli vain 27-vuotias. Tämän jälkeen hänen suosionsa on vain jatkanut kasvamistaan, jopa niin suureksi, että miehestä on tehty kasinopeli pelattavaksi kuuluisilla sivustoilla netissä ja hänen mukaansa suunnitellaan tien nimeämistä New Yorkissa.

Pyyhkimätön vaikutus rokkimusiikkiin

Hendrixiä pidetään yhtenä vaikutusvaltaisimpana artistina koko rokin historiassa ja hän oli oman tyylinsä pioneeri. Moni hänen jälkeensä suosioon ja maineeseen noussut artisti on saanut inspiraationsa juuri Hendrixin tyylistä. Rolling Stone -lehden Holly George kirjoitti, että artisti oli käyttämänsä instrumentin elektronisena äänenlähteenä käyttämisen pioneeri. Artistit ennen häntä olivat eksperimentoineet samantyylisillä tavoilla kuin Hendrix käytti soitinta, mutta vasta amerikkalaistähti käänsi nuo efektit yhtä soljuvaksi saneluksi kuin hänen laulamansa blues. Muut ovat kuvailleet hänen löytäneen täysin uusia musiikin aloja ja kurkotelleen psykedeelisen rokin kaukaisimpia reunoja.