Kukapa musiikin ystävä ei olisi joskus haaveillut ikioman bändin perustamisesta? Ystävien kanssa soittelu on ajanvietettä parhaimmillaan ja omien sävellysten eloon herääminen yhteisissä jamittelusessioissa on upea kokemus kenelle tahansa säveltäjälle.

Miten bändi oikein perustetaan ja millaisia asioita aloittelevan yhtyeen olisi syytä ottaa huomioon? Tässä muutama vinkki uunituoreen bändin alkutaipaleelle.

 1. Porukka kasaan
  Ensiarvoisen tärkeää on tietysti löytää ympärilleen ihmiset, joiden kanssa soittohommiin haluaa alkaa ryhtyä. Potentiaalisia bändikavereita saattaa löytyä omasta tuttavapiiristä, mutta joskus on tarpeen turvautua esimerkiksi netin foorumiin yhtyeen jäseniä rekrytoidessa.
 2. Kappaleiden säveltäminen on vaativaa puuhaa
  Bändillä on luonnollisesti oltava jotain, mitä soitella ja siksi näppärälle biisinikkarille onkin tarvetta jokaisen orkesterin riveissä. Voitte tietysti aina soitella covereita ja niistä onkin hyvä lähteä liikkeelle, mutta muiden lauluja laulamalla harvoin pääsee kovinkaan pitkälle tai saa suuria ihmisjoukkoja kiinnostumaan. Säveltäminen on harjoiteltava taito siinä missä mikä tahansa muukin, joten tätä puolta kannattaa treenata kärsivällisesti.
 3. Harjoitusta, harjoitusta
  Entäpä sitten itse soittopuuhat? Kuului bändin repertuaariin sitten omatekoisia tai muiden säveltämiä kappaleita, on niiden soittamista yhtyeenä harjoiteltava ahkerasti ennen kuin lavoille tai levytysstudioon voi edes kuvitella suuntaavansa. Sopivien harjoittelutilojen löytäminen saattaa kysyä pientä vaivannäköä, mutta treenikämppiä on tarjolla yllättävänkin monipuolisesti. Pitäkää silmät ja korvat auki koko bändin voimin, niin sopiva soppi löytyy varmasti ennemmin tai myöhemmin.
 4. Mistä kuuntelijoita?
  Soittelu on huomattavasti mukavampaa, kun joku on kiinnostunut sitä kuuntelemaan. Niinpä bändihommatkin alkavat monen silmissä palkita toden teolla vasta siinä vaiheessa, kun edes pienen fanijoukon mielenkiinto on herätetty. Käyttäkää hyväksenne sosiaalisen median mukanaan tuomat mahdollisuudet ja teetättäkää fanipaitoja ja muita -tuotteita, jotka toimivat loistavana mainoksena yhtyeelle. Bändin logolla varustettuja tuotteita voi tilata helposti ja edullisesti esimerkiksi AxonProfil.fi -nettikaupasta.
 5. Autotallista esiintymislavoille
  Kannattaa muistaa, että sellaisetkin yhtyeet kuin Metallica ja Guns N’ Roses ovat soittaneet ensimmäisensä keikkansa todella vaatimattomissa oloissa.
  Koulun kevätjuhlista ja siitä kaiken ränsistyneimmästä lähikuppilasta on suunta vain ylöspäin – se jos mikä motivoi!