Kukapa musiikin ystävä ei olisi joskus haaveillut ikioman bändin perustamisesta? Ystävien kanssa soittelu on ajanvietettä parhaimmillaan ja omien sävellysten eloon herääminen yhteisissä jamittelusessioissa on upea kokemus kenelle tahansa säveltäjälle.

Miten bändi oikein perustetaan ja millaisia asioita aloittelevan yhtyeen olisi syytä ottaa huomioon? Tässä muutama vinkki uunituoreen bändin alkutaipaleelle.

  1. Porukka kasaan Ensiarvoisen tärkeää on tietysti löytää ympärilleen ihmiset, joiden kanssa soittohommiin haluaa alkaa ryhtyä. Potentiaalisia bändikavereita saattaa löytyä omasta tuttavapiiristä, mutta joskus on tarpeen turvautua esimerkiksi netin foorumiin yhtyeen jäseniä rekrytoidessa.
  2. Kappaleiden säveltäminen on vaativaa puuhaa Bändillä on luonnollisesti oltava jotain, mitä soitella ja siksi näppärälle biisinikkarille onkin tarvetta jokaisen orkesterin riveissä. Voitte tietysti aina soitella covereita ja niistä onkin hyvä lähteä liikkeelle, mutta muiden lauluja laulamalla harvoin pääsee kovinkaan pitkälle tai saa suuria ihmisjoukkoja kiinnostumaan. Säveltäminen on harjoiteltava taito siinä missä mikä tahansa muukin, joten tätä puolta kannattaa treenata kärsivällisesti.
  3. Harjoitusta, harjoitusta Entäpä sitten itse soittopuuhat? Kuului bändin repertuaariin sitten omatekoisia tai muiden säveltämiä kappaleita, on niiden soittamista yhtyeenä harjoiteltava ahkerasti ennen kuin lavoille tai levytysstudioon voi edes kuvitella suuntaavansa. Sopivien harjoittelutilojen löytäminen saattaa kysyä pientä vaivannäköä, mutta treenikämppiä on tarjolla yllättävänkin monipuolisesti. Pitäkää silmät ja korvat auki koko bändin voimin, niin sopiva soppi löytyy varmasti ennemmin tai myöhemmin.
  4. Mistä kuuntelijoita? Soittelu on huomattavasti mukavampaa, kun joku on kiinnostunut sitä kuuntelemaan. Niinpä bändihommatkin alkavat monen silmissä palkita toden teolla vasta siinä vaiheessa, kun edes pienen fanijoukon mielenkiinto on herätetty. Käyttäkää hyväksenne sosiaalisen median mukanaan tuomat mahdollisuudet ja teetättäkää fanipaitoja ja muita -tuotteita, jotka toimivat loistavana mainoksena yhtyeelle. Bändin logolla varustettuja tuotteita voi tilata helposti ja edullisesti esimerkiksi AxonProfil.fi -nettikaupasta.
  5. Autotallista esiintymislavoille Kannattaa muistaa, että sellaisetkin yhtyeet kuin Metallica ja Guns N’ Roses ovat soittaneet ensimmäisensä keikkansa todella vaatimattomissa oloissa. Koulun kevätjuhlista ja siitä kaiken ränsistyneimmästä lähikuppilasta on suunta vain ylöspäin – se jos mikä motivoi!

Kaikki lähtee unelmista

Niin monesti kuulee kliseisiäkin lauseita, kuten vaikkapa “If You can dream it, You can make it!” tai “Jos unelmasi eivät pelota sinua, et unelmoi tarpeeksi isosti!”. Onhan niissä kieltämättä totuuden siemen. Oli kyse oikeastaan mistä tahansa uudesta ja suuresta ideasta eämässä, on normaalia että se jännittää. Mutta sekin on totta että yksikään unelma ei toteudu jos niitä päin ei syöksy rohkeasti.

Älä jännitä liikaa

Pitää usein paikkansa, että mitä enemmän joku asia jännittää tai pelottaa, niin sitä parempi kokemus se yleensä jälkikäteen on ollut. Jännityksen ei kannata kuitenkaan antaa kasvaa liian suureksi, vaan siitä voi jopa opetella eroon. Esimerkiksi täällä on hyviä neuvoja jännityksen hallintaan: https://yle.fi/. Jos jännitys kohdistuu nimenomaan esiintymiseen, on siihenkin helppoja vinkkejä vaikkapa täällä: https://duunitori.fi/.

Et ole yksin

Löydettyäsi itsellesi oman porukan ympärillesi jakamaan suuriakin unelmiasi, voit olla varma että enää et ole yksin, olipa kohtaamanne tilanne sitten hyvä tai huono. Kun kokemuksen voi jakaa toisten kanssa, se joko moninkertaistuu hyvässä tai vähintään puolittuu pahassa!